7 Cara Nak Kempiskan Perut Dengan Cepat (Semulajadi Tanpa Pengambilan Ubat)

Masalah perut buncit sangat popular dalam masyarakat kita di Malaysia. Bukan sahaja kepada lelaki, malah wanita juga berisiko mendapat perut buncit atas beberapa faktor. Disini akan dikongsikan cara nak kempiskan perut dengan semulajadi dan senang untuk dipraktikkan setiap hari.

Masalah perut buncit boleh jadi berlaku akibat pengambilan makanan dalam kuantiti yang banyak melebihi kapasiti usus seseorang. Contoh bagi mereka yang bertubuh kecil, tetapi mengambil makanan dengan jumlah yang banyak menyebabkan perut membesar untuk menampung makanan yang masuk.

Jika cara pemakanan tidak dikawal, masalah perut buncit akan terjadi. Ramai yang menganggap masalah buncit disebabkan faktor usia, tetapi itu tanggapan yang kurang tepat. Kerana kebanyakan mereka yang aktif bersukan kebanyakannya tidak mengalami masalah perut buncit walaupun sudah berusia.

credit:tiege

Cara Nak Kempiskan Perut

Baca Juga: Manfaat Timun Untuk Kesihatan

Beberapa Teknik Yang Membantu Anda Kempiskan Perut

 1. Senaman Kardiovaskular

Senaman kardiovaskular atau aerobik adalah cara terbaik untuk seseorang membakar kalori dan meningkatkan kesihatan jantung mereka. Beberapa contoh termasuk berlari, berjalan dan berenang.

Penyelidikan Sumber Dipercayai telah menunjukkan bahawa senaman aerobik sederhana hingga bertenaga boleh mengurangkan lemak pada orang yang berlebihan berat badan, walaupun tanpa pengurangan pengambilan kalori.

Memang betul senaman mudah ni sebenarnya banyak membantu untuk nak kempiskan perut tetapi ramai yang beralasan tiada masa, sibuk dengan anak-anak dan sebagainya.

 1. Ambil Lebih Makanan Tinggi Fiber

Serat boleh membantu membuat seseorang berasa kenyang lebih lama, dan boleh mengurangkan jumlah makanan yang mereka makan semasa tiba waktu makan terutamanya tengahari dan malam.

Serat juga memastikan sistem pencernaan berfungsi. Sistem penghadaman yang sihat boleh mengurangkan kembung perut dan memastikan perut kelihatan langsing.

Saranan saya, ambil makanan yang tinggi fiber[serat] pada waktu pagi. Cara ini boleh mengurangkan pengambilan makanan pada tengahari dan malam.

20 Makanan Tinggi Serat

 • Pear (3.1 gram)
 • Strawberi (2 gram)
 • Avokado (6.7 gram)
 • Epal (2.4 gram)
 • Raspberi (6.5 gram)
 • Pisang (2.6 gram)
 • Lobak merah (2.8 gram)
 • Bit (2.8 gram)
 • Brokoli (2.6 gram)
 • Articok (5.4 gram)
 • pucuk Brussels (3.8 gram)
 • Lentil (7.3 gram)
 • Kacang buah pinggang (6.8 gram)
 • Kacang pis (8.3 gram)
 • Kacang ayam (7 gram)
 • Quinoa (2.8 gram)
 • Oat (10.1 gram)
 • Popcorn (14.4 gram)
 • Badam (13.3 gram)
 • Biji chia (34.4 gram)
 • Ubi keledek (2.5 gram)
 • Coklat gelap (10.9 gram)[credit:healthline]

 1. Kawal Pengambilan Karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber tenaga yang sangat baik untuk individu yang aktif, tetapi orang yang tidak aktif harus mengehadkan pengambilan karbohidrat mereka untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Jumlah karbohidrat harian yang disyorkan untuk purata orang dewasa ialah 130 gram, atau antara 45% dan 65% daripada jumlah pengambilan kalori anda.

Tubuh mengubah karbohidrat tertentu seperti roti putih dan pasta putih dan menjadi glukosa. Apabila seseorang mengambil lebih banyak glukosa daripada yang diperlukan, badan menyimpan lebihan itu sebagai lemak.

Seseorang yang ingin mengurangkan jumlah lemak di sekeliling bahagian tengah mereka harus mengehadkan penggunaan karbohidrat bertapis.

Sepanjang hari, karbohidrat membekalkan tenaga untuk sistem saraf pusat dan otot yang bekerja di dalam badan. Karbohidrat perlu diambil dalam bentuk makanan kaya serat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan kacang.

Sesetengah produk tenusu boleh menjadi sumber karbohidrat yang sihat dan padat dengan nutrien. Adalah disyorkan agar anda mengekalkan pengambilan gula tambahan anda di bawah 25% apabila mengambil karbohidrat.[credit:webmd]

 1. Tingkatkan pengambilan protein

Protein menawarkan blok binaan badan untuk membaiki dan mengembangkan otot, dan ia juga membantu seseorang berasa lebih kenyang lebih lama.

Kajian kecil 2012 mendapati bahawa orang yang mengambil protein berkualiti tinggi, seperti susu, telur dan daging lembu, mempunyai peratusan lemak perut yang lebih rendah.

Namun harus diingat, pengambilan protein yang mungkin bagus untuk individu yang sihat tetapi boleh memudaratkan bagi mereka yang mempunyai penyakit tertentu yang memerlukan kawalan dalam pengambilan jumlah protein harian.

Contoh bagi pesakit yang menhadapi masalah buah pinggang. Mereka yang ada masalah ginjal disarankan mendapat nasihat doktor dalam mengawal pengambilan makanan berprotein.[credit:hellodoktor]

 1. Lakukan Senaman Berdiri Bukan Duduk

Senaman yang baik untuk kempiskan perut adalah sewaktu dalam keadaan berdiri dan bukannya duduk, Contoh semasa mengangkat berat. Penglibatan ini boleh membantu menguatkan otot teras dan mengecilkan kawasan perut.

 1. Tidur Yang Cukup

Tidur adalah perlu untuk kesihatan keseluruhan, termasuk mengekalkan berat badan yang sihat, termasuk dalam usaha cara nak kempiskan perut.

Penyelidikan dari 2018 mendapati bahawa kekurangan tidur menjejaskan hormon yang mengawal selera makan seseorang dan boleh membuatkan mereka berasa lebih lapar. Meningkatkan tempoh tidur dan kualiti tidur boleh membantu orang ramai menurunkan berat badan.

Mungkin dengar macam pelik tetapi boleh jadi betul. Ada seorang kawan saya yang suka sangat tidur. Kalau janji nak pergi mana-mana selalu lambat sampai nak kena pergi rumah kejutkan. Badan memang kurus, langsing bukan sebab tak cukup makan. Tengok kepada cara berbelanja agak boros, suka belanja kawan-kawan, bermakna bukan dari keluarga susah.

Tetapi bagi mereka yang memang kuat makan dan kuat tidur boleh jadi bertambah buncit juga. Jadi, tidur yang banyak bukan cara terbaik untuk kempiskan perut tetapi perlu tidur yang cukup.

 1. Makan Dengan Perlahan

Salah satu tips menarik yang jarang kita dengar ialah makan dengan perlahan. Ini mungkin boleh jadi faktor penting dalam proses mengawal selera makan untuk elak perut buncit.

Dengan makan terlalu cepat, seseorang tidak memberi masa kepada otak mereka untuk mendaftar bahawa mereka kenyang sehingga mereka telah mengambil terlalu banyak kalori semasa makan.

Video 8 Minit Senaman Cara Nak Kempiskan Perut

https://www.youtube.com/channel/UCsboM3YfGBwTkn30I7eFwXg

Sumber: medicalnewstoday, healthline

Leave a Comment